Brandweermuseum Borculo

Brandweermuseum Borculo

Op 22 januari 1970 werd de Stichting Brandweermuseum opgericht. Na omzwervingen door Borculo, Spuithuis aan de Korte Wal, Rode Kruis gebouw aan de Burgemeester Bloemersstraat hebben wij onze huidige thuisbasis een voormalig lagere school aan de Hofstraat 5 gevonden. In dit schoolgebouw, gebouwd in 1913, zitten wij sinds 14 mei 1977. Het totale oppervlak bedraagt liefst 3400 m2.

Het museum is in het bezit van veel brandweermateriaal dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps. In Borculo, het stadje gelegen in de Achterhoek, vindt u één van de twee grootste brandweermusea in Nederland. Het museum herbergt een unieke verzameling. Hierdoor krijgt u een zeer goed beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig.

Te bezichtigen zijn o.a: leren emmers, stortzakken, emmerspuiten, een pomp gebouwd op een kruiwagen, verschillende handbediende pompen welke werden getrokken door manschappen, een fraaie stoomspuit en diverse pompen aangedreven door benzine- of dieselmotoren. Kleine en grote uitrustingsstukken die nodig waren om een brand te kunnen bestrijden.

Kijk voor meer informatie op: www.brandweermuseumborculo.nl